Care sunt secretele pentru a face un risotto perfect?

Care-sunt-secretele-pentru-a-face-un-risotto-perfect

In acest caz nu trebuie sa ne surprinda faptul ca risotto este un preparat atat de important in bucataria italiana, dar si pentru bucataria internationala.

Orezul ramane unul dintre cele mai consumate alimente din lume, iar Italia este al doilea cel mai mare producator de orez. In acest caz nu trebuie sa ne surprinda faptul ca risotto este un preparat atat de important in bucataria italiana, dar si pentru bucataria internationala.

Pe cat sunt de variate retetele de risotto, pe atat sunt de delicioase. De cele mai multe ori reteta scrisa pe ambalajul orezului este una foarte scurta, iar ca sa prepari un risotto cremos si aromat este nevoie de mai mult.

De foarte multe ori gresim la timpul de gatire al orezului, fie il lasam prea mult fie prea putin la foc, iar o alta greseala este textura preparatului final, care fie este prea uscat sau poate prea lipicios.

Cu ingrdientele potrivite si cateva instructiuni simple, te poti bucura de un risotto irezistibil. Secretul unui risotto ca la carte este moderatia. Chiar daca folosesti ingrediente putine, acestea trebuie adaugate pe parcurs, la inceput cantitati mici pentru a vedea daca este suficient, iar apoi se mai poate completa daca este nevoie.

Iata o reteta pentru un risotto perfect (cantitati pentru 4 portii)

  • 320 gr de orez.
  • O ceapa mare taiata marunt.
  • 60 gr de parmezan ras.
  • 40 gr unt cuburi.
  • 50 ml vin alb sec.
  • 800 ml apa sau supa de legume strecurata.

Modul de preparare

  1. Primul pas este sa pui apa intr-o oala mare la fiert sau daca alegi sa folosesti supa de legume la fel si aceasta trebuie sa fie fierbinte atunci cand incepi sa prepari risotto.
  2. Pune intr-un vas ceapa taiata marunt impreuna cu untul, la foc mic si amesteca cu o lingura de lemn pana cand ceapa devine translucida, aproximativ 3-5 minute. Daca vrei sa adaugi si alte legume, acum este momentul potrivit.
  3. Adauga apoi orezul si amestca impreuna cu ceapa si cu ¼ polonic de apa fierbinte sau supa de legume dupa preferinta, amesteca pentru 1-2 minute, de retinut este ca ceapa si orezul nu trebuie sa isi schimbe culoarea. Boabele de orez o sa aiba o culoare translucida. Adauga apoi vinul si amesteca bine.
  4. Mai adauga 3 pana la 5 polonice de apa sau supa de legume si putina sare. Amesteca bine si lasa orezul pana cand o sa absoarba apa, acest proces dureaza intre 18 si 20 de minute. Lasa focul mic pentru a fierbe incet.
  5. Dupa ce orezul a absorbit toata apa sau supa, acesta va avea o textura cremoasa. Adauga inca un polonic de apa/supa de legume si amesteca usor pana cand se absoarbe. Acum este momentul sa gusti pentru a vedea daca mai e nevoie de sare.
  6. Focul trebuie oprit inainte cu 2-3 minute inainte ca risotto sa fie gata. Presara parmezanul ras si cubuletele de unt, iar apoi amesteca bine.

Cateva greseli atunci cand gatesti risotto:

  • Nu masori orezul sau apa : daca nu pui cantitatea necesara de orez si apa, ci pui mai mult preparatul poate sa nu fie pe placul tau si sa nu iti iasa dupa cum te astepti. Pentru a masura orezul foloseste un cantar de bucatarie, iar in ceea ce priveste apa foloseste o cana gradata.
  • Consideri ca tot orezul este la fel: de exemplu orezul brun are un timp de gatire mai lung, uneori chiar il depaseste pe cel inscriptionat pe ambalaj. Iar orezul aromatic, precum cel basmati are nevoie sa stea la inmuiat intre 1 ora sau 2 inainte de a fi gatit.
  • Gatitul la temperatura nepotrivita : focul trebuie sa oscileze intre mediu si minim pentru a te bucura de un risotto perfect.
  • Nu adaugi condimente sau arome : sarea, parmezanul si untul aduc un plus la retata de risotto si il fac mult mai delicos.
  • Nu lasi risotto un timp dupa gatire : acesta trebuie lasat in jur de 7-10 minute ca sa capete textura optima. Acesta regula este valabila indiferent de tipul de orez pe care il folosesti.
  • Amesteci prea mult : lingura de lemn trebuie invartita in oala, nu trebuie sa amesteci cu viteza. Ai nevoie de rabdare si sa invarti cu grija.

Urmeaza pasii si te asiguram ca te vei bucura de un risotto cu adevarat cremos si delicios.

Pofta buna!