Ce pot manca vegetarienii?
Fiecare dintre noi avem o cunostinta, fie un membru al familiei, fie o alta ruda mai indepartata, fie un prieten sau un coleg, care a adoptat de ceva timp, stilul de viata vegetarian.
Cel mai probabil va intrebati ce pot manca vegetarienii daca au ales sa renunte la carne, si cum poate arata meniul unui vegetarian pentru fiecare zi a saptamanii.
Chiar daca nu este vorba despre un articol care sa prezinte in detaliu o reteta (articolul facand parte din categoria Retete de pe site), in continuare va prezentam un exemplu de plan de masa al vegetarienilor.
Acesta exemplu va ajuta sa intelegeti cu ce se hranesc vegetarienii in decursul unei saptamani, de luni si pana duminica, deci merita citit!
Este foarte important sa cititi pana la final, mai ales tinand cont de faptul ca majoritatea vegetarienilor evita carnea, pasarile si pestele, desi unii restrictioneaza si ouale, lactatele si alte produse de origine animala.
O dieta vegetariana echilibrata cu alimente nutritive precum produse, cereale, grasimi sanatoase si proteine pe baza de plante poate oferi mai multe beneficii, dar va poate creste riscul de deficiente nutritionale daca este planificata prost.
Asigurati-va ca acordati o atentie deosebita catorva substante nutritive cheie si va completeaza dieta cu o varietate de alimente intregi sanatoase. In acest fel, va veti bucura de beneficiile vegetarianismului, reducand in acelasi timp efectele secundare.
In continuare, va prezentam asadar, dupa cum am promis, un plan nutritional pentru fiecare zi a saptamanii, pentru persoanele vegetariene.
- Luni
- Mic dejun: Faina de ovaz cu fructe si seminte de in.
- Pranz: Legume la gratar si folie de hummus cu cartofi prajiti.
- Cina: sandwich Tofu banh mi cu salata murata.
- Marti
- Mic dejun: Oua amestecate cu rosii, usturoi si ciuperci
- Pranz: barci de dovlecei umplute cu legume, si feta cu supa de rosii.
- Cina: curry de naut cu orez basmati.
- Miercuri
- Mic dejun: iaurt grecesc cu seminte de chia si fructe de padure.
- Pranz: salata Farro cu rosii, castraveti si feta cu supa de linte condimentata.
- Cina: Parmesan de vinete cu salata laterala.
- Joi
- Mic dejun: Tofu se amesteca cu ardei iute, ceapa si spanac.
- Pranz: un castron Burrito cu orez brun, fasole, avocado, salsa si legume.
- Cina: Paella de legume cu salata laterala.
- Vineri
- Mic dejun: paine prajita din grau integral cu avocado si drojdie nutritionala.
- Pranz: tofu marinat cu salata greceasca.
- Cina: chiftele de quinoa-fasole neagra cu taitei de dovlecei.
- Sambata
- Mic dejun: Smoothie de kale, fructe de padure, banane, unt de nuci si lapte de migdale.
- Pranz: Burger vegetarian de linte rosie cu salata de avocado.
- Cina: paine cu legume de gradina la gratar si pesto.
- Duminica
- Mic dejun: hasle de kale si cartofi dulci.
- Pranz: Ardei grasi umpluti cu tempeh cu prajituri de dovlecei.
- Cina: tacos de fasole neagra cu orez de conopida.
Mai sus este un exemplu de meniu care va prezinta cum ar putea arata o saptamana pe o dieta lacto-ovo-vegetariana. Acest plan poate fi ajustat si pentru alte stiluri de vegetarianism.