Beneficiile untului de arahide

0

Daca discutam despre acesta din punct de vedere al profilului nutritional, atunci untul de arahide este o sursa foarte mare de macronutrienti

Beneficiile-untului-de-arahide

Daca discutam despre acesta din punct de vedere al profilului nutritional, atunci untul de arahide este o sursa foarte mare de macronutrienti

Fiecare dintre noi am mancat unt de arahide cel putin odata in viata, si cu siguranta fiecare persoana care l-a gustat, a ramas cu o impresie foarte placuta.

Daca discutam despre acesta din punct de vedere al profilului nutritional, atunci untul de arahide este o sursa foarte mare de macronutrienti, iar aici amintim proteinele, grasimile si carbohidratii.

Despre untul de arahide si beneficiile untului de arahide aveti posibilitatea de a afla mai multe detalii in cele ce urmeaza in articol. Deci, in mod evident trebuie sa cititi pana la final!

Beneficiile untului de arahide

  1. Untul de arahide are un continut bogat de grasimi sanatoase.

Deoarece untul de arahide are un continut ridicat de grasimi, o portie de 100 de grame contine o doza puternica de 588 de calorii. In ciuda continutului ridicat de calorii, consumul de cantitati moderate de unt de arahide pur sau arahide intregi este perfect in dieta de slabit.

Jumatate din grasimea din untul de arahide este alcatuita din acid oleic, un tip sanatos de grasime mononesaturata, care se gaseste si in cantitati mari in uleiul de masline. Acidul oleic a fost asociat cu mai multe beneficii pentru sanatate, cum ar fi printre altele si imbunatatirea sensibilitatii la insulina.

Untul de arahide are de-asemenea in compozitie acid linoleic, dar si acidul esential omega-6, care este abundent in majoritatea uleiurilor vegetale. Unele studii sugereaza ca un aport ridicat de acizi grasi omega-6, comparativ cu omega-3, poate creste inflamatia si riscul de boli cronice.

  1. Untul de arahide este destul de bogat in vitamine si minerale.

Untul de arahide este un aliment destul de hranitor. O portie de 100 de grame de unt de arahide are de oferit multe vitamine si minerale. In continuare veti afla care sunt acestea:

  • Vitamina E: 45% din DZR.
  • Vitamina B3 (niacina): 67% din DZR.
  • Vitamina B6: 27% din DZR.
  • Folate: 18% ADR-ul.
  • Magneziu: 39% din DZR.
  • Cupru: 24% din ADR.
  • Mangan: 73% din DZR.

De asemenea, despre untul de arahide este important sa stiti ca este bogat in biotina, si contine cantitati decente de vitamina B5, fier, potasiu, zinc si seleniu. Cu toate acestea, retineti ca acest lucru este pentru o portie de 100 de grame, care are un total de 588 de calorii.

  1. Untul de arahide contine multi antioxidanti.

Un alt detaliu important pe care trebuie sa il cunoasteti despre untul de arahide, este ca are in compozitie mai mult decat doar vitaminele si mineralele de baza. De asemenea, contine un numar mare de alti nutrienti biologic activi, care pot avea unele beneficii pentru sanatate.

Untul de arahide este destul de bogat in antioxidanti precum acidul p-cumaric, care poate reduce artrita. De asemenea, contine resveratrol, care este asociat cu un risc mai mic de boli de inima si alte boli cronice.

Dar, trebuie mentionat faptul ca resveratrolul are multe alte beneficii potentiale, desi dovezile umane sunt inca limitate.

  1. Pierderea in greutate.

Mai multe studii sugereaza ca consumul de arahide si alte nuci poate ajuta oamenii sa isi mentina greutatea sau chiar sa ajute la pierderea in greutate.

Acest lucru se poate datora faptului ca arahidele imbunatatesc satietatea, care este senzatia de plenitudine, datorita continutului lor de proteine, grasimi si fibre.

Un studiu din 2018 sugereaza ca consumul de nuci, inclusiv arahide, reduce riscul unei persoane de a fi supraponderal sau obez. Acest studiu a comparat datele dietetice si stilul de viata pentru peste 373.000 de persoane din 10 tari europene de peste 5 ani.

Cercetarile anterioare bazate pe date colectate de la peste 51.000 de femei au sugerat ca cei care au mancat nuci de doua ori pe saptamana sau mai mult au experimentat o crestere usor mai mica in greutate pe o perioada de 8 ani decat femeile care au consumat rareori nuci.

  1. Stimularea sanatatii inimii.

Untul de arahide contine numerosi nutrienti care pot imbunatati sanatatea inimii, inclusiv:

  • acizi grasi mononesaturati (MUFA).
  • acizi grasi polinesaturati (PUFA).
  • Niacina.
  • magneziu.
  • vitamina E.

Proportia grasimilor nesaturate (PUFA si MUFA) fata de grasimile saturate din dieta joaca un rol deosebit de important in sanatatea inimii. Untul de arahide are un raport similar cu uleiul de masline, care este de asemenea cunoscut ca o optiune sanatoasa pentru inima.

Un aport ridicat de nuci poate avea legaturi cu un risc redus de mortalitate prin boli de inima sau alte cauze. Cercetatorii recomanda in special arahidele ca o modalitate rentabila de a imbunatati sanatatea inimii pentru unii oameni.

Cercetarile sugereaza, de asemenea, ca includerea a 46 g pe zi de arahide sau unt de arahide intr-un plan de dieta al Asociatiei Americane a Diabetului (ADA) timp de 6 luni ar putea aduce beneficii inimii, imbunatatirea profilurilor lipidice din sange si controlul greutatii persoanelor cu diabet.

Cu toate acestea, intrucat untul de arahide este bogat in calorii, este crucial ca o persoana sa isi limiteze aportul daca nu doreste sa se ingrase.

  1. Reducerea riscului de boli de san.

Consumul de unt de arahide, in special de la o varsta frageda, poate reduce riscul de boli benigne de san (BBD), ceea ce creste riscul de cancer de san. Un studiu din revista Breast Cancer Research and Treatment, raporteaza ca a consuma unt de arahide si nuci la orice varsta poate duce la un risc mai mic de a dezvolta BDD pana la varsta de 30 de ani.

Chiar si cei cu antecedente familiale de cancer mamar au avut un risc semnificativ mai mic daca au consumat unt de arahide si aceste alte alimente, conform studiilor recente.

Acestea sunt doar 6 dintre beneficiile oferite de consumul de unt de arahide, asa ca este lesne de inteles de ce oamenii prefera acest super aliment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *