Ce este si la ce este bun uleiul de masline?

Ce-este-si-la-ce-este-bun-uleiul-de-masline

Sindromul metabolic este o afectiune caracterizata de un grup de factori de risc care cresc riscul bolii, inclusiv obezitatea, tensiunea arteriala crescuta

Uleiul de masline este o componenta de baza in dieta mediteraneana. Este bogat in antioxidanti. Principala grasime pe care o contine uleiul de masline este reprezentata de acizii grasi mononesaturati (MUFA), considerata de experti o grasime sanatoasa.

Antioxidantii din uleiul de masline pot ajuta la protejarea organismului impotriva deteriorarii celulare, care poate duce la o serie de probleme de sanatate si boli. Uleiul de masline extravirgin are o aroma amara, dar are mai multi antioxidanti in compozitie decat alte tipuri, deoarece este cel mai putin procesat.

Ce este uleiul de masline?

Uleiul de masline provine din masline, rodul maslinului; maslinele fiind o cultura traditionala a regiunii mediteraneene. Oamenii produc ulei de masline presand maslinele intregi.

Oamenii folosesc ulei de masline in gatit, cosmetice, medicamente, sapunuri si ca combustibil pentru lampile traditionale. Uleiul de masline provenea initial din Marea Mediterana, dar in zilele noastre este popular in intreaga lume.

Se poate folosi uleiul de masline pentru a inmuia painea, dar se poate folosi si pentru a stropi pe paste, la gatit sau ca sos de salata. Unii oameni il consuma cu lingura in scopuri medicinale.

Nutritie

Dupa cum sustine Departamentul Agriculturii al Statelor Unite (USDA), 1 lingura de ulei de masline, sau 13,5 grame (g) de ulei de masline, ofera:

  • 119 calorii.
  • 13,5 g de grasime, dintre care 1,86 g sunt grasimi saturate.
  • 1,9 miligrame (mg) de vitamina E.
  • 8,13 micrograme (mcg) de vitamina K.

De asemenea, trebuie sa stiti ca uleiul de masline contine urme de calciu si potasiu, precum si polifenoli, tocoferoli, fitosteroli, squalen si acizi terpenici si alti antioxidanti.

Beneficii ale uleiului de masline

Multe studii au fost efectuate pentru a analiza beneficiile uleiului de masline pentru sanatate. Uleiul de masline extravirgin, este uleiul de cea mai buna calitate disponibil pe piata, este bogat in antioxidanti, care au un rol important cu privire la prevenirea leziunilor celulare cauzate de moleculele numite radicali liberi.

Radicalii liberi sunt substante pe care organismul le produce in timpul metabolismului si al altor procese. Antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi.

Atunci cand se acumuleaza prea multi radicali liberi, acestia pot provoca stresul oxidativ, care deterioreaza celulele, si care favorizeaza dezvoltarea anumitor boli, inclusiv a anumitor tipuri de cancer.

  1. Uleiul de masline si sistemul cardiovascular

Uleiul de masline este principala sursa de grasime din dieta mediteraneana. Persoanele care consuma aceasta dieta par sa aiba o speranta de viata mai mare, inclusiv o sansa mai mica de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, comparativ cu persoanele care urmeaza alte diete. Unii experti il numesc „standardul in medicina preventiva”.

Un studiu efectuat in anul 2018 a comparat numarul de evenimente cardiovasculare in randul persoanelor care au consumat o dieta mediteraneana, fie cu ulei de masline sau nuci, fie cu o dieta cu continut scazut de grasimi.

Persoanele care au consumat dieta mediteraneana, fie cu ulei de masline sau cu nuci, au avut o incidenta mai scazuta a bolilor cardiovasculare in comparatie cu persoanele din dieta cu continut scazut de grasimi.

  1. Sindromul metabolic

Sindromul metabolic este o afectiune caracterizata de un grup de factori de risc care cresc riscul bolii, inclusiv obezitatea, tensiunea arteriala crescuta si nivelurile ridicate de zahar din sange.

Autorii unei meta-analize din 2019 au concluzionat ca uleiul de masline intr-o dieta mediteraneana ar putea imbunatati caracteristicile sindromului metabolic, cum ar fi inflamatia, zaharul din sange, trigliceridele (grasimile din sange) si lipoproteinele cu densitate scazuta (LDL) sau colesterol rau. In schimb, pare sa creasca nivelurile de lipoproteine ​​cu densitate mare (HDL) sau colesterol „bun”.

  1. Riscul de depresie si uleiul de masline

In 2013, un a sugerat ca ingredientele din uleiul de masline extravirgin pot ajuta la protejarea sistemului nervos si ar putea fi utile pentru tratarea depresiei si anxietatii.

Inainte cu 2 ani insa, oamenii de stiinta au gasit dovezi ca persoanele care au consumat grasimi trans, care este o grasime nesanatoasa care se regaseste in alimentele rapide si in produsele coapte preparate, au fost mai predispuse la depresie in comparatie cu persoanele care au consumat grasimi nesaturate, precum uleiul de masline.

  1. Legatura dintre uleiul de masline si cancer

Unele studii au mentionat ca substantele din uleiul de masline sunt eficiente la reducerea riscului de cancer mamar.

Cercetarile publicate in 2019 mentioneaza faptul ca uleiul de masline contine substante care pot fi utile la prevenirea cancerului colorectal. Testele de laborator au gasit dovezi ca antioxidantii din uleiul de masline pot favoriza protejarea organismului impotriva inflamatiilor, daunelor oxidative si modificarilor epigenetice.

  1. Previne Boala Alzheimer

In 2016, mai multi oameni de stiinta au sugerat ca includerea uleiului de masline extravirgin in dieta poate favoriza prevenirea bolii Alzheimer, lucru datorat impactului sau protector asupra vaselor de sange din creier.

  1. Ulei de masline si boli inflamatorii intestinale

Boala inflamatorie a intestinului (IBD) provoaca inflamatia tractului digestiv. Colita ulcerativa si boala Crohn sunt tipuri de IBD. O revizuire din 2019 a constatat ca fenolii din uleiul de masline pot contribui la cresterea imunitatii intestinale si a sanatatii intestinului prin schimbarea microbilor din intestin.

Acest lucru ar putea fi util pentru persoanele care se confrunta cu colita si alte tipuri de IBD. Autorii au mentionat insa faptul ca sunt necesare mai multe cercetari, pentru a confirma aceste rezultate.

Sfat util

In momentul in care cumparati ulei de masline, este recomandat sa optati pentru un ulei de masline extravirgin, dat fiind faptul ca acesta sufera o procesare mai redusa, si poate sa isi pastreze continutul de antioxidanti. Uleiul de masline extravirgin are un punct ridicat de fum de 371 ° F (191 ° C), deci este sigur de utilizat pentru majoritatea metodelor de gatit.