Ce este dieta mediteraneana si ce beneficii ne ofera?

Ce-este-dieta-mediteraneana-si-ce-beneficii-ne-ofera

Cercetarile sugereaza ca dieta mediteraneana poate imbunatati colesterolul, nivelul zaharului din sange si starea generala a sanatatii vaselor de sange

Cand va ganditi la mancarea mediteraneana, mintea dvs. poate merge la pizza si paste din Italia sau cotletele de miel din Grecia, dar aceste feluri de mancare nu se incadreaza in planurile dietetice sanatoase publicitate ca „mediteraneene”.

O adevarata dieta mediteraneana se bazeaza pe fructe, legume, fasole, nuci, fructe de mare, ulei de masline si produsele lactate din regiune, impreuna cu un pahar sau doua de vin rosu.

Asa au mancat locuitorii din Creta, Grecia si sudul Italiei in jurul anului 1960, cand ratele lor de boli cronice erau printre cele mai scazute din lume, si speranta de viata dintre cele mai ridicate, in ciuda faptului ca au doar servicii medicale limitate.

Iar adevarata dieta mediteraneana inseamna mai mult decat mancarea de alimente proaspete si sanatoase. Activitatea fizica zilnica si impartasirea meselor cu altii sunt elemente vitale. Impreuna, acestea pot avea un efect profund asupra starii de spirit si a sanatatii mintale si va pot ajuta sa stimulati o profunda apreciere pentru placerile de a manca alimente sanatoase si delicioase.

Desigur, modificarea dietei este rareori usoara, mai ales daca incercati sa va indepartati de confortul alimentelor procesate, dar dieta mediteraneana poate fi o modalitate ieftina si satisfacatoare si foarte sanatoasa de a manca.

Beneficiile dietei mediteraneene pentru sanatate

Prevenirea bolilor de inima si a accidentelor vasculare cerebrale

Urmarea unei diete mediteraneene va limiteaza consumul de paine rafinata, alimente procesate si carne rosie, si incurajeaza consumul de vin rosu in loc de bauturi tari. Acestia sunt toti factorii care pot ajuta la prevenirea bolilor de inima si a accidentelor vasculare cerebrale.

Dieta mediteraneeana va poate reduce riscul de Alzheimer

Cercetarile sugereaza ca dieta mediteraneana poate imbunatati colesterolul, nivelul zaharului din sange si starea generala a sanatatii vaselor de sange, ceea ce la randul sau, va poate reduce riscul de boala Alzheimer sau dementa.

Reducerea la jumatate a riscului de boala Parkinson

Nivelul ridicat de antioxidanti din dieta mediteraneana poate impiedica celulele sa sufere un proces daunator numit stres oxidativ, reducand astfel riscul de boala Parkinson la jumatate.

Protectia impotriva bolilor

Dieta mediteraneana se concentreaza pe alimentele pe baza de plante, si acestea sunt surse bune de antioxidanti. O revizuire si meta-analiza din 2017 au concluzionat ca dieta mediteraneana ar putea oferi protectie impotriva diferitelor tipuri de cancer, si in special, a cancerului colorectal. Autorii sugereaza ca reducerea riscului poate proveni din aportul ridicat de fructe, legume si cereale integrale.

In 2013, un studiu a legat continutul de antioxidanti si fibre din dieta mediteraneana cu o buna sanatate mentala si fizica. Un alt grup de cercetatori s-a ocupat de studiul markerilor de sanatate pentru persoanele care aveau o caracteristica genetica care le-a crescut riscul de a dobandi diabet de tip 2, boli cardiovasculare si accident vascular cerebral.

Prevenidea Diabetului

Dieta mediteraneana poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2 si la imbunatatirea markerilor diabetului la persoanele care au deja afectiunea, potrivit unui studiu din 2014. Diverse alte studii au concluzionat ca urmarea dietei mediteraneene poate reduce riscul de diabet de tip 2 si de boli cardiovasculare, care apar adesea impreuna.

Autorul unui articol din Diabetes Spectrum remarca faptul ca atat dieta mediteraneana, cat si dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) par sa reduca riscul cu aproximativ 20%.

Sanatate mintala imbunatatita

Un beneficiu surprinzator poate fi legatura dintre dieta mediteraneana si o sanatate mintala mai buna, potrivit Kelly Toups, MLA, RD, LDN, Director Nutrition for Oldways, o organizatie non-profit care promoveaza alimentatia si nutritia sanatoasa. De fapt, un studiu din 2018 realizat in Psihiatrie Moleculara a constatat ca urmarea unei diete mediteraneene este asociata cu un risc redus de simptome depresive sau depresie clinica.

In plus, luati in considerare accentul pus pe conexiunile sociale in stilul de viata mediteranean. Acest lucru este esential pentru sanatatea mintala, in special in randul adultilor in varsta. Mentinerea prieteniei si interactiunea sociala regulata poate reduce singuratatea, despre care se stie ca este pozitiva pentru sanatatea generala.