Cum se pot manca stridiile crude?

Cum-se-pot-manca-stridiile-crude

Stridiile sunt adesea confundate cu scoicile si intr-adevar au multe asemanari. Ambele sunt din familia Molustelor. Sunt bivalve si arata foarte asemanator.

Despre stridii exista o multime de legende aparute inca din cele mai vechi timpuri, conform carora ar avea puteri afrodisiace. Romanii credeau ca ar putea vindeca tot felul de disfunctii sexuale.

Sunt mentionate frecvent si de legendarul aventurier italian Giacomo Casanova in memoriile sale Histoire de ma vie (Povestea vietii mele).

Stridiile sunt vazute ca o delicatesa care poate imita perfect aromele marii. Dar poate fi intimidant pentru cineva care nu a mai mancat stridii pana acum, sa le incerce. Daca te intrebi cum sa mananci stridii crude, avem un scurt ghid pentru tine.

Cum sa mananci stridii crude?

Vestea buna este ca nu exista o modalitate gresita de a manca o stridie atata timp cat o scoti din coaja! Stridiile sunt de obicei servite cu o furculita mica. Tineti stridiile si folositi furculita pentru a desprinde usor carnea de coaja. Daca nu aveti la indemana o furculita, folositi degetul pentru lucru. Tinand stridiile de partea mai larga, si inclinati-le in gura din partea mai ingusta.

Este mai usor asa. Exista o legenda urbana ca stridiile trebuie inghitite intregi si nu mestecate. Dar nu vom recomanda asta. Nu-i poti cunoaste aroma delicata decat daca savurezi gustul!

Stridiile crude sunt de obicei servite cu un sos usor. Multi oameni le prefera fara nici un fel de acompaniament. Daca doriti sa adaugati ceva in plus la aceasta gustare, asigurati-va ca utilizati doar o cantitate mica.

Ideea este sa sporesti aroma si sa nu o ineci intr-un sos. Stridiile trebuie sa fie opace cu apa de mare in coaja. O stridie translucida intr-o coaja uscata arata ca nu a ajuns sa manance suficient. De asemenea, ar trebui sa fie plin in coaja.

In timp ce stridiile crude sunt apreciate si adesea preferate de multi pentru aroma lor delicata, retineti ca consumul de stridii crude poate fi daunator sanatatii dumneavoastra. Potrivit FDA, stridiile crude pot fi contaminate cu bacterii, Vibrio vulnificus. Aceste bacterii care apar in mod natural pot fi infectioase si sunt de asemenea, cunoscute a fi fatale in unele cazuri. Prin urmare, stridiile crude nu sunt recomandate celor cu imunitate scazuta, femeilor insarcinate si copiilor.

Calorii in stridii crude

Potrivit USDA, o stridie cruda de marime medie (50 g) contine 69 de calorii si 4 carbohidrati. Este considerata una dintre cele mai sanatoase surse de proteine (8g) deoarece are un continut scazut de grasimi (mai putin de 2g). Un articol din The Washington Post le-a clasat printre cele mai sanatoase dintre proteinele animale.

Stridiile sunt de asemenea o sursa excelenta de zinc, astfel incat cu doar cateva stridii de dimensiuni medii sunt suficiente pentru a va satisface cerintele zilnice daca sunteti barbat. Pentru femei, o singura stridie de marime medie ar fi suficienta.

Continutul ridicat de zinc da de asemenea, greutate legendei stridiilor ca afrodisiac. Testele pe animale arata ca poate imbunatati functia de reproducere si poate fi de ajutor in atenuarea disfunctiei sexuale la barbati. Stridiile sunt de asemenea bogate in alte minerale si vitamine cum ar fi zinc , seleniu , vitamina B12 si fier.

Stridii Vs Scoici

Stridiile sunt adesea confundate cu scoicile si intr-adevar au multe asemanari. Ambele sunt din familia Molustelor. Sunt bivalve si arata foarte asemanator. Dar dincolo de aceasta similitudine a suprafetei, ele sunt foarte diferite in utilizari, anatomie si morfologie.

In afara de primele cateva saptamani dupa nastere, stridiile isi petrec viata atasate de un singur loc. Scoicile pe de alta parte, se misca in cautarea hranei. Scoicile au picioare pentru a se misca, in timp ce stridiile au picioare doar in primii ani, cand se misca.

Scoicile au o coaja mai neteda si mai stralucitoare decat stridiile care au o coaja destul de aspra. Habitatul natural al stridiilor este apa marina sau salmastra, in timp ce scoicile sunt creaturi de apa dulce. Stridiile produc perle, in timp ce scoicile nu. Anatomia lor este de asemenea diferita.

1 thought on “Cum se pot manca stridiile crude?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.