Cum sa faci cei mai buni cozonaci?

Cum-sa-faci-cei-mai-buni-cozonaci

In trecut mergeam la bunici la tara, iar bunicile si mamele noastre faceau cei mai buni cozonaci in cuptorul de caramida sau de lut.

Cozonacul este fara doar si poate, cel mai popular desert din Romania, si cu siguranta nu lipseste de pe mesele romanilor de cele mai importante sarbatori (de Craciun, de Paste sau de Rusalii).

In trecut mergeam la bunici la tara, iar bunicile si mamele noastre faceau cei mai buni cozonaci in cuptorul de caramida sau de lut. Acum insa, cozonacii sunt facuti in cuptorul electric din apartament sau casa, insa cu siguranta gustul lor este la fel de bun.

Exista o multime de retete de cozonaci de casa, iar in continuare vom vedea cum se pot face acasa, cei mai buni cozonaci, care vor fi nu doar pufosi, ci si cu o umplutura cu adevarat delicioasa.

Cozonac cu cacao, rahat si nuca (reteta traditionala)

Aceasta este una dintre cele mai populare retete de cozonac, iar in continuare vom vedea care sunt ingredientele pentru cozonaci cu cacao, nuca si rahat, si vom vedea cum se fac acestia.

Ingredientele pentru aluat:

  • 1 kilogram de faina.
  • 4 oua.
  • 250 de grame de zahar.
  • 500 mililitri de lapte.
  • 50 de mililitri de ulei.
  • 50 grame de unt.
  • 50 de grame de drojdie proaspata.
  • 1 praf de sare.
  • Coaja de lamaie.

Ingrediente necesare pentru a face umplutura cozonacului:

  • 1 fiola de esenta de rom.
  • 3 linguri de cacao.
  • 100 de grame de stafide.
  • 250 de grame de nuca macinata.
  • 250 de grame de rahat taiat cubulete.
  • 4 albusuri de ou.
  • 150 de grame de zahar.

Cum se prepara:

In primul rand, este foarte important sa stiti ca inainte de a prepara cozonacul/cozonacii, trebuie ca toate ingredientele sa fie pastrate la temperatura camerei. Daca dimineata va apucati de pregatiti cozonacii, scoateti toate ingredientele de la frigider cu o seara inainte.

Faceti maia din drojdie, cu o lingura de faina si 100 de mililitri de lapte caldut, si lasati apoi intr-un loc cald sa creasca, pana cand isi dubleaza volumul. In tot acest timp, separati albusurile de galbenusuri, si frecati galbenusurile cu zaharul si cu putin praf de sare, pana cand acestea se albesc.

Incalziti laptele si apoi adaugati-l peste galbenusuri, si amestecati intreaga compozitie pana in momentul in care nu se mai simte zaharul. Ulterior adaugati esenta de rom, dar si coaja de lamaie si portocala.

Adaugati faina cernuta intr-un vas incapator si faceti o gropita la mijloc, iar acolo adaugati maiaua si laptele. Framantati pana cand se incorporeaza totul. Incalziti untul si uleiul si adaugati cate putin pana cand se incorporeaza in aluat, dupa care acoperiti aluatul si lasati-l la crescut timp de 45 de minute, intr-un loc calduros.

In ceea ce privesc albusurile, acestea se bat cu spuma de zahar. Adaugati apoi cacao, nuca tocata si intreaga compozitie se amesteca. Apoi, dupa ce creste aluatul, se imparte in doua. Prima parte trebuie impartita din nou in doua bucati pe care se pune amestecul de nuca si cacao, iar deasupra adaugati rahat. Rulati si impletiti ambele rulouri. Procedati la fel si cu aluatul care ramane.

Apoi, tapetati tava de cozonac cu hartie de copt sau ungeti-o cu ulei si tapetati-o cu faina, dupa care adaugati aluatul in tava. Lasati inca 30 de minute sa creasca, dupa care ungeti cu un ou si presarati zahar. Apoi introduceti tavile la cuptor si lasati 45 de minute, pana cand cozonacii se rumenesc. De mentionat este faptul ca in primele 30 de minute nu trebuie sa deschideti usa de la cuptor pentru a nu se lasa compozitia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *