Beneficiile cepei asupra sanatatii

Beneficiile-cepei-asupra-sanatatii

Ceapa este medicamentul naturist cel mai frecvent utilizat in trecut de catre parintii si bunicii nostri pentru gripa si raceala.

Cu toate ca de cele mai multe ori, te face sa plangi, incearca sa nu eviti aceasta leguma deosebita. Pe langa ca ofera un gust delicios mancarurilor, are efecte minunate asupra sanatatii.

Un sfat de care este important sa tii cont este acela de a nu decoji prea mult ceapa, deoarcere cu cat arunci mai mult, cu atatea pierzi mai multe substante benefice. Daca esti genul de persoana care nu consuma foarte des ceapa, efectele sale benefice asupra sanatatii tale cu siguranta iti vor schimba parerea.

Beneficii pentru sanatate

Iata cateva dintre beneficiile pe care le ofera aceasta leguma banala asupra sanatatii:

Ceapa este considerata de foarte multe persoane un antibiotic natural care ajuta organismul sa lupte impotriva stafilococilor, are efect asupra tusei, actioneaza ca un emolient, sedativ, digestiv si inclusiv calmant. Ceapa este medicamentul naturist cel mai frecvent utilizat in trecut de catre parintii si bunicii nostri pentru gripa si raceala.

O sursa bogata de fier care ajuta astfel la prevenirea anemiei, fibre, potasiu, vitamina A care protejeaza pielea si mucoasele, vitamina B care ajuta la cresterea metabolismului, imbunatatirea sistemului imunitar si a celui nervos si mentinerea sanatatii pielii si muschilor, vitamina C ajuta la cresterea rezistentei sistemului imunitar.

Este saraca in calorii, astfel ca 100 de grame de ceapa contine doar 44 de calorii si asigura de asemenea o doza insemnata de fibre, necesare bunei desfasurari a tranzitului intestinal, dar ajuta si la scaderea nivelului colesterolului si astfel, reduce riscul de afectiuni ale inimii.

In coaja cepei se gaseste quercitina, un antioxidant care este extrem de important, deoarece previne formarea cheagurilor de sange, astmul, diabetul, infectiile la nivelul tractului digestiv si mai mult are proprietati antiinflamatoare care ajuta la evitarea diferitelor tipuri de cancer.

Ceapa contine sulf, care are un rol protector asupra ficatului, mai ales daca consumam ceapa intr-o salata de legume alaturi de o friptura de vita. Aceasta combinatie este perfecta pentru stimularea transportului aminoacizilor catre creier si sitemul nervos in general, astfel iti va asigura o stare psihica echilibrata.

Alte informatii utile

Ceapa este o sursa bogata de crom, un mineral care asigura sensibilitatea adecvata la insulina, hormonul secretat de pancreas pentru a conduce zaharul la nivelul celulelor si astfel scazand sansele de diabet.

Pielea are de castigat de asemenea de pe urma banalei cepe. In  urma unor studii reiese ca sucul proaspat de ceapa aplicat pe arsurile minore sau ciupiturile de insecte, grabeste vindecarea si ajuta la regenararea tesuturilor. Poate sa usture putin, insa efectul este garantat.

Sucul de ceapa amestecat cu ulei de masline, la care se mai poate adauga suc proaspat de castravete se poate folosi ca masca contra pistruilor si a cuperozei, oferind pielii un plus de prospetime si hidratare. Avand in vedere ca suntem in cea perioada a anului in care mainile au foarte mult de suferit din cauza frigului, poti incerca un amenestec din suc de ceapa si miere in proportii egale, care ajuta la tratarea crapaturilor pielii si echilibrarea ph-ului.

Trebuie sa nu uiti faptul ca ceapa are si contraindicatii, adresate in mod special celor care au gastrita sau sufera de sindromul de colon iritabil sau colita, in aceste cazuri este recomandat consumul treptat si in cantitati mici astfel ca organismul sa se obisnuiasca, deoarece o cantitate nepotrivita iti poate ingreuna digestia.

De retinut!

Ca un mic pont va dam trei sfaturi prin care iti poti proteja ochii atunci cand toci ceapa, pentru a evita lacrimarea acestora:

  • Taie ceapa in jumatate si pune-o intr-un bol cu apa rece si las-o acolo cateva minute inainte de a o toca, pentru a elibera substantele care irita ochii in apa.
  • Porneste hota sau deschide geamul cand toci ceapa, pentru ca aerul sa fie ventilat.
  • Porneste apa de la chiuveta atunci cand te apuci de tocat ceapa.