Sunt bune legumele pentru sanatate?
Cu totii stim ca este indicat sa mancam legume, auzim discutandu-se despre beneficiile legumelor si fructelor, dar pare cate persoane cunosc cele mai importante beneficii?
Cati oameni stiu care sunt beneficiile legumelor verzi de exemplu sau beneficiile legumelor rosii dupa ce au citit pe nutzu.ro, articole despre nutritie si beneficiile legumelor? Cati cunosc cel putin 2-3 dintre beneficiile legumelor? Ei bine, vom discuta despre cateva dintre cele mai importante beneficii ale legumelor, deci este recomandat sa cititi acest articol pana la final.
Nutrientii din Legume
Legumele contin foarte putine calorii si putini carbohidrati de-asemenea, dar sunt bogate in fibre, vitamine, minerale si fitochimicale, care au o importanta mare in ceea ce priveste combaterea bolilor.
Totodata, legumele sunt o sursa excelenta de antioxidanti care au un rol important in neutralizarea radicalilor liberi daunatori, fapt care previne deteriorarea oxidativa si inflamatia; acestea putand contribui la aparitia unor boli de inima si a diabetului.
Continutul nutritional al legumelor depinde foarte mult de leguma specifica. Cel mai indicat este ca fiecare persoana sa manance atat legume verzi cat si rosii, pentru a obtine o serie de nutrienti.
Beneficii ale legumelor
-
Scad riscul de boli de inima si accident vascular cerebral
Legumele au o multime de compusi vegetali in compozitie, acestia fiind foarte importanti pentru sanatatea inimii, pentru scaderea colesterolului, pentru imbunatatirea functionarii vaselor de sange, scaderea tensiunii arteriale si scaderea inflamatiei.
Rezultatele unui studiu au aratat ca 10 portii de fructe si legume pe zi au redus riscul de boli cardiovasculare cu 28% si riscul de deces prematur cu 31% pentru participantii la studiu.
Consumati o varietate de legume pentru a obtine toate beneficiile pentru sanatate. De o importanta deosebita sunt de exemplu legumele cu frunze verzi, legume crucifere (cum ar fi broccoli, varza si conopida) si legume verzi si galbene (cum ar fi fasole verde, morcovi si ardei).
Acestea sunt bogate in carotenoizi, care actioneaza ca antioxidanti si va elibereaza corpul de compusi potential daunatori.
De asemenea, aceste legume sunt bogate in fibre si contin tone de vitamine si minerale. Legumele cu frunze verzi au un continut important de vitamina K si nitrati, care pot fi foarte utili pentru reducerea tensiunii arteriale si la imbunatatirea functiei arteriale.
-
Scad rezistenta la insulina
Rezultatele mai multor studii ne arata faptul ca dietele bogate in compusi vegetali, sunt legate de o sensibilitate mai mare la insulina. In special se recomanda fructele si legumele colorate, pentru ca acestea sunt bogate in compusi vegetali care au proprietati antioxidante.
Antioxidantii se leaga si neutralizeaza moleculele numite radicali liberi, care pot provoca inflamatii daunatoare in tot corpul. In plus, mai multe studii au descoperit faptul ca exista o legatura intre aportul ridicat de fibre solubile si sensibilitatea crescuta la insulina.
Legumele scad rezistenta la insulina in mai multe moduri: fiind bogate in fibre si antioxidanti, imbunatatesc rezistenta la insulina; legumele fara amidon au un efect minim asupra glicemiei si a nivelului de insulina. Depasemenea, legumele pot ajuta la gestionarea sanatatii si pot imbunatati sanatatea microbiomului intestinal.
-
Consumati legume pentru sanatatea oaselor
Legumele joaca un rol important in sanatatea oaselor. Nu numai ca pot fi o sursa buna de calciu, dar ofera si alti nutrienti importanti pentru sanatatea oaselor, inclusiv magneziu, potasiu, vitamina K si vitamina C.
In plus, fructele si legumele pot ajuta la un efect alcalinizant asupra organismului. Alimentele care formeaza acizi, cum ar fi carnea, pestele, ouale si cerealele pot creste pierderile de calciu din organism. Alimentele vegetale au un efect alcalinizant.
Aceasta relatie poate explica influenta benefica raportata a fructelor si legumelor asupra sanatatii oaselor. Efectul daunator al aciditatii alimentare asupra scheletului este relativ mic, dar un efect mic poate avea un impact mare in timp.
Alegeti legume bogate in vitamina K, precum legumele cu frunze de culoare verde inchis (varza de Bruxelles, varza, spanacul); legume bogate in potasiu (spanac si rosii); legume bogate in magneziu (sfecla verde, spanac, cartofi dulci, cartofi), sau legume bogate in vitamina C (ardei rosu, ardei verde, varza de Bruxelles, broccoli).
-
Sustin sanatatea ochilor
Luteina si zeaxantina sunt antioxidanti puternici care va protejeaza corpul impotriva moleculelor instabile numite radicali liberi. Consumul de alimente bogate in luteina si zeaxantina reduce progresia degenerescentei maculare legate de varsta si a cataractei. Puteti consuma mazare, broccoli, ardei rosii, dovlecei, patrunjel, spanac.
Acestea sunt doar cateva dintre beneficiile legumelor. Exista zeci de alte beneficii ale acestora, deci este recomandat sa le includeti in dieta.