Cum sa faci chiftelute din dovlecei?

cum-sa-faci-chiftelute-din-dovlecei

cum-sa-faci-chiftelute-din-dovlecei

Dovlecelul este un aliment extrem de apreciat pentru gust si pentru beneficiile pe care le are asupra sanatatii. Este ideal atunci cand vrei sa incepi o cura de slabire, deoarece este sarac in calorii, dar este bogat in nutrienti.

Dovlecelul are un continut de substante active atat in miez, cat si in coaja, de aceea este bine sa le consumi impreuna, mai ales fiindca si coaja se gateste foarte usor. Acestia contin putine calorii si sunt 90% apa atunci cand sunt proaspeti.

Unele dintre cele mai importante substante din compozitia dovlecelului sunt potasiul, fosfor si manganul, iar de asemenea acesta contine si vitamina B1 si B6, vitamina C, cupru si magneziu, acid folic, zinc, fier, calciu, vitamina A si K.

Fiindca este foarte bogat in apa, dovlecelul este un bun diuretic, ajuta la eliminarea apei din corp. Consumul acestuia ajuta la buna functionare a rinichilor, ficatului si colonului, iar datorita fibrelor pe care le contine ajuta si la reglarea tranzitului intestinal.

Are un efect antiinflamator, iar datorita complexului de vitamine B , mentine sanatatea ochilor si a sistemului nervos.

Poate contribui la procesul de reducere a nivelului de zahar din sange, la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Pentru a reduce nivelul de carbohidrati, consumul dovlecelului este o varianta excelenta fiind foarte sarac in carbohidrati.

Mai mult, fibrele din dovlecel ajuta la stabilizarea glicemiei, impiedicand-o sa creasca dupa mese. Poate fi consumat feliat subtire, ca un inlocuitor al spaghetelor.

Continutul crescut de vitamine si minerale din dovlecel, precum si cel de fibre, ajuta la o scadere in greutate sanatoasa, fara ca senzatia de foame sa isi faca simtita prezenta prea devreme. Poate fi consumat fie crud, fie gatit, motiv pentru care este considerat versatil, cu putine calorii si delicios.

Descopera in continuare o reteta minunata de chiftelute cu dovlecei pe care nu vei regreta ca ai incercat-o.

Tot ce ai nevoie pentru 7-8 chiftelute este:

  • 1 dovlecel potrivit
  • ceapa
  • catei de usturoi
  • 1 legatura de marar
  • linguri cu varf de faina
  • sare cam cat iei cu varful degetelor (aprox. un sfert de lingurita)
  • aproximativ ½ cana de ulei pentru a le praji

Aceasta reteta chiftelute se face foarte repede, in jur de 20 de minute este gata.

Primul pas este sa dai dovlecelul pe razatoarea mare intr-un castron,  adaugi sarea si le freci bine. Le lasi putin cu sarea pentru ca acesta sa isi lase zeama. Pana cand dovlecelul sta cu sarea, iei o tigaie si poti pune ulei cam de un deget in ea si sa il lasi la incins, pana cand te ocupi de restul ingredientelor.

Intre timp curata ceapa si usturoiul si marunteste-le in bolul cel mic al robotului de bucatarie, sau dupa preferinta poti da ceapa pe razatoarea mica, iar usturoiul sa il zbrobesti cu presa de usturoi.

Storci foarte bine dovlecelul pentru a nu mai ramane deloc zeama, iar deasupra, adaugi ceapa si usturoiul maruntite, legatura de marar si cele 2 linguri de faina. Mai poti adauga sare sau piper dupa preferinte. Se amesteca bine totul.

Compozitia astfel obtinuta o formezi ca o chiftea cu ajutorul unei linguri , iar cand o pui in tigaie o poti aplatiza pentru a lua forma de chiftea. Se lasa sa se prajeasca la foc potrivit, pe ambele parti, cat si in interior, altfel dovlecelul nu se inmoaie si ramane tare atunci cand le mananci. Dupa ce se prajesc le poti scoate pe o farfurie pe care poti pune un servetel de hartie pentru a absorbi uleiul.

Se pot servi alaturi de sos de rosii sau cu ce doresti in functie de preferinta.

Noi iti dorim spor la gatit si pofta buna!

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *