Ce beneficii ne ofera strugurii?

Ce-beneficii-ne-ofera-strugurii

Strugurii ofera o multime de beneficii pentru sanatate datorita continutului ridicat de nutrienti si antioxidanti, iar in continuare aflati mai multe detalii.

Strugurii (care sunt de mai multe soiuri albe sau rosii de exemplu), au fost cultivati de mii de ani si au fost venerati de mai multe civilizatii antice pentru utilizarea lor in vinificatie. Strugurii ofera o multime de beneficii pentru sanatate datorita continutului ridicat de nutrienti si antioxidanti, iar in continuare aflati mai multe detalii.

 1. Continut bigat de nutritenti, in special vitaminele C si K

Strugurii au un continut ridicat de substante nutritive importante. O cana (151 grame) de struguri rosii sau verzi contine urmatoarele substante nutritive:

 • Calorii: 104.
 • Carbohidrati: 27,3 grame.
 • Proteine: 1,1 grame.
 • Grasime: 0,2 grame.
 • Fibra: 1,4 grame.
 • Vitamina C: 27% din aportul zilnic de referinta (CDI).
 • Vitamina K: 28% din CDI.
 • Tiamina: 7% din CDI.
 • Riboflavina: 6% din CDI.
 • Vitamina B6: 6% din CDI.
 • Potasiu: 8% din CDI.
 • Cupru: 10% din CDI.
 • Mangan: 5% din CDI.

O cana (151 grame) de struguri ofera mai mult de un sfert din CDI pentru vitamina K, o vitamina solubila in grasimi, vitala pentru coagularea sangelui si pentru a mentine oasele sanatoase.

Sunt de asemenea o sursa buna de vitamina C, un nutrient esential si un antioxidant puternic si necesar pentru sanatatea tesutului conjunctiv.

 1. Continutul ridicat de antioxidanti poate preveni bolile cronice

Strugurii au un continut ridicat de antioxidanti, compusi benefici ai plantelor care pot proteja impotriva afectiunilor cronice de sanatate, cum ar fi diabetul, cancerul si bolile de inima.

 1. Compusii vegetali se pot proteja impotriva anumitor tipuri de cancer

Strugurii contin niveluri ridicate de compusi benefici ai plantelor, care pot ajuta la protejarea impotriva anumitor tipuri de cancer. Resveratrolul, unul dintre compusii gasiti in acest fruct, a fost bine studiat in ceea ce priveste prevenirea si tratamentul cancerului.

S-a demonstrat ca protejeaza impotriva cancerului prin reducerea inflamatiei, actionand ca un antioxidant si blocand cresterea si raspandirea celulelor canceroase in organism.

 1. Pot imbunatati memoria, atentia si starea de spirit

Strugurii contin compusi care pot imbunatati memoria, atentia si starea de spirit si pot proteja impotriva bolii Alzheimer, desi sunt necesare mai multe cercetari umane pentru a confirma unele dintre aceste beneficii.

 1. Contin mai multi compusi benefici pentru sanatatea ochilor

Strugurii contin mai multi compusi, cum ar fi resveratrol, luteina si zeaxantina, care pot proteja impotriva bolilor oculare obisnuite, inclusiv degenerescenta maculara legata de varsta, cataracta si glaucom.

 1. Pot scadea nivelul zaharului din sange si proteja impotriva diabetului

Strugurii contin 23 de grame de zahar pe cana (151 de grame), ceea ce va poate face sa va intrebati daca sunt o alegere buna pentru persoanele cu diabet zaharat. Au un indice glicemic scazut (IG) de 53, o masura a vitezei cu care un aliment creste glicemia.

In plus, compusii gasiti in struguri pot chiar sa scada nivelul zaharului din sange. Intr-un studiu de 16 saptamani la 38 de barbati, cei care au luat 20 de grame de extract de struguri pe zi au prezentat niveluri scazute de zahar in sange, comparativ cu un grup de control.

In plus, s-a demonstrat ca resveratrolul creste sensibilitatea la insulina, ceea ce poate imbunatati capacitatea organismului de a utiliza glucoza, si prin urmare, scade nivelul zaharului din sange.

Resveratrolul creste de asemenea, numarul de receptori de glucoza de pe membranele celulare, care pot avea un efect benefic asupra zaharului din sange. Gestionarea nivelului zaharului din sange in timp, este un factor important in reducerea riscului de diabet.

 1. Poate preveni bolile cronice prin scaderea inflamatiei

Inflamatia cronica joaca un rol cheie in dezvoltarea bolilor cronice cum ar fi cancerul, bolile de inima, diabetul, artrita si bolile autoimune. Resveratrolul s-a dovedit a avea proprietati anti-inflamatorii puternice .

Intr-un studiu efectuat pe 24 de barbati cu sindrom metabolic, un factor de risc pentru bolile de inima, un extract de pulbere de struguri echivalent cu aproximativ 1,5 cani (252 grame) de struguri proaspeti a crescut numarul compusilor antiinflamatori din sangele lor.

In mod similar, un alt studiu efectuat la 75 de persoane cu boli de inima a constatat ca administrarea extractului de pulbere de struguri a crescut nivelurile de compusi antiinflamatori, comparativ cu un grup de control.