Ce sunt condimentele?

Ce-sunt-condimentele

Retineti de asemenea ca, condimentele sunt folosite sub forma uscata, in timp ce ierburile pot fi folosite fie proaspete, fie uscate.

In artele culinare, cuvantul condiment se refera la orice parte uscata a unei plante, alta decat frunzele, folosita pentru condimentarea si aromarea unei retete, dar care nu este folosita ca ingredient principal.

De ce nu frunzele? Deoarece partile cu frunze verzi ale plantelor utilizate in acest mod sunt considerate ierburi. Orice alta parte a plantei, inclusiv scoarta uscata, radacini, fructe de padure, seminte, crengute sau orice altceva care nu este partea cu frunze verzi, este considerata un condiment.

Astazi, India este cel mai mare consumator, producator si exportator de condimente din lume. Au creat chiar Institutul indian de cercetare a condimentelor dedicat studiului condimentelor.

Exemple de condimente:

  • Scortisoara este scoarta unui copac.
  • Cardamomul este o pastai de seminte.
  • Cuisoarele sunt muguri de flori uscate.

Acestea sunt toate exemple de condimente. Retineti de asemenea ca, condimentele sunt folosite sub forma uscata, in timp ce ierburile pot fi folosite fie proaspete, fie uscate.

Sfaturi pentru gatitul cu mirodenii

Un lucru de care trebuie sa tineti cont atunci cand gatiti cu condimente, este ca mirodeniile incep sa-si piarda aroma atunci cand sunt macinate. Deci, ori de cate ori este posibil, este mai bine sa va macinati condimentele imediat inainte de a le utiliza, mai degraba decat sa folositi condimente care sunt deja macinate.

Puteti utiliza o rasnita de cafea in acest scop. Daca decideti sa utilizati un rasnita de cafea, va recomandam sa folositi una numai pentru condimente si una pentru boabele de cafea, pentru a nu aroma accidental preparatul dvs. de dimineata, care dupa cum bine se stie, este cafeaua!

Condimentele expira?

In timp ce condimentele nu se strica sau putrezi, ele isi vor pierde aroma in timp. Deoarece condimentele sunt in general adaugate exact pentru a adauga aroma, este mai bine sa le folositi intr-un anumit timp.

Daca macinarea propriilor condimente nu este posibila, incercati sa utilizati cele mai proaspete condimente pe care le aveti la dispozitie. Ca regula generala, condimentele macinate pot dura pana la trei ani daca sunt depozitate corespunzator, iar condimentele intregi uscate timp de patru ani.

Cum se pastreaza corect condimentele?

Condimentele rezista mai mult atunci cand sunt depozitate intr-un loc racoros si uscat. Asadar, pastrarea borcanelor de condimente chiar langa aragazul dvs. le va reduce semnificativ durata de viata utila. Un raft de condimente inchis sau depozitarea lor intr-un recipient opac va va ajuta condimentele sa-si pastreze aroma mai mult timp.

Valoare nutritionala

Condimentele sunt folosite in cantitati mici pentru a condimenta felurile de mancare, ceea ce inseamna ca adauga putine calorii la mese. Acest lucru nu inseamna ca condimentele nu au un impact mare asupra dietei; pot fi o modalitate excelenta de a adauga vitaminele si mineralele necesare.

Condimente in istorie

Deoarece majoritatea condimentelor din lume provin din Asia de Sud-Est, comertul cu condimente a contribuit la cresterea economiei globale incepand din Evul Mediu. Drumul Matasii era o cale comerciala periculoasa si lunga care mergea din China in Europa.

Navigarea a ajutat la accelerarea transportului de condimente. In cautarea unei radacini mai rapide in India, Cristofor Columb a ales sa navigheze spre est, aterizand in schimb in America de Nord. Se crede ca aceasta greseala de continente este motivul pentru care nativii americani au fost numiti in mod gresit „indieni”.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *