De ce sunt bune bananele?

De-ce-sunt-bune-bananele

Din cauza faptului ca este o sursa buna de vitamina C, banana este eficienta in ceea ce priveste impiedicarea formarii de radicali liberi care provoaca cancer.

Banana este printre cele mai consumate fruct din lume, unii oameni de stiinta cred ca este chiar cel mai consumat fruct din lume. Este crescuta in cel putin 107 tari si este pe locul IV in topul culturilor alimentare din lume.

O banana medie care cantareste aproximativ 126 grame poti sa o consideri o portie, iar aceasta contine 110 calorii, 30 grame de carbohidrati si un singur gram de proteina. In mod natural banana nu contine grasimi, colesterol si sodium.

Beneficiile pentru organism ale bananei

Acest fruct are numeroase avantaje pentru organism, iata care sunt acestea:

  • Cei care sufera de boli cardiovasculare, trebuie sa consume banane ocazional, deoarece prin continutul bogat in potasiu sunt adjuvanti nutritionali hipotensori.
  • Are un efect antiacid care protejeaza impotriva ulcerului gastric. Substantele continute de banana ajuta la activarea celulelor care compun mucoasa stomacului, astfel incat acestea produc o bariera de mucus gros, ca protectie impotriva acizilor din stomac. De altfel o serie de compusi, pe care ii gasim in banana si se numesc inhibitori de proteza, ajuta la eliminarea bacteriilor din stomac.
  • Banana contine pectina, o fibra solubila care ajuta la normalizarea tranzitului.
  • Conform unui studiu, realizat in Londra s-a dovedit faptul ca, copiii care au consumat o banana pe zi, au avut un risc cu 34% mai mic de a dezvolta astm.
  • Consumul de banane, portocale si suc de portocale in primii doi ani de viata, poate sa reduca riscul de a dezvolta leucemie la copii. Din cauza faptului ca este o sursa buna de vitamina C, banana este eficienta in ceea ce priveste impiedicarea formarii de radicali liberi care provoaca cancer. Aportul ridicat de fibre din bana este asociat cu un risc redus de cancer colorectal.
  • Banana este o sursa foarte buna de vitmine B6 si C.
  • Manganul este un mineral care se regaseste in banane si este cel care participa la functiile metabolice si la sanatatea oaselor.

Alte beneficii pentru organism

  • Banana are un continut mare de fibre, iar datorita fibrelor, aceasta ofera o senzatie de satietate si ajuta si la optimizarea tranzitului intestinal.
  • Bananele sunt ideale si pentru persoanele care sufera de depresie, astfel ca daca alegi sa consumi des banane, acestea te vor ajuta cu privire la buna functionare a creierului, si te vor face sa te simti fericit.
  • In cosmetica de exemplu, mastile cu banane sunt considerate a fi un adevarat rasfat pentru ten. Daca amesteci o banana cu o lingurita de miere si o aplici pe fata, poti obtine o piele catifelata, fara acnee sau iritatii. Iar coaja de banana este un adevarat inalbitor pentru dinti daca stii cum sa il utilizezi.
  • Daca consumi banana inainte de culcare, aceasta te scapa de insomnie si te ajuta sa ai un somn odihnitor. Ba mai mult, are de asemenea si un rol afrodisiac. Banana creste libidoul masculin si secretia de serotonina.

Fiindca este bogata in zaharuri, banana poate sa fie periculoasa pentru unii pacienti cu diabet. Acestia trebuie sa discute cu medicul lor pentru a afla daca pot consuma banane si in ce cantitate.

Excesul de potasiu poate fi de asemenea periculos, pentru persoanele cu afectiuni renale, care nu il pot elimina corect din sange.