De ce este recomandat sa mancam stridiile?
Stridiile au fost candva apreciate pentru proprietatile lor afrodisiace. Dar acum stim ca beneficiile lor pentru sanatate depasesc mult aceste proprietati. Stridiile pot contine multe vitamine si minerale esentiale care le fac foarte benefice pentru noi.
Beneficiile pentru sanatate ar putea include capacitatea stridiilor de a ajuta la pierderea in greutate, de a creste rezistenta oaselor, de a imbunatati sanatatea inimii, de a stimula imunitatea, de a ajuta la vindecarea ranilor si de a promova o crestere sanatoasa. Ele sunt cunoscute ca fiind un afrodisiac puternic si de asemenea, pot creste rezistenta oaselor pentru a reduce osteoporoza.
Ce sunt stridiile?
Stridiile sunt un nume comun pentru o varietate de moluste bivalve gasite in apele marine sau salmastre. Unele stridii sunt culese pentru perlele lor, altele pentru cojile lor translucide. In acest articol, vom discuta despre o varietate de stridii care sunt consumate.
Cunoscute si ca stridii adevarate, aceste stridii se incadreaza in familia Ostreidae. Stridiile comestibile fac parte din dieta umana de cel putin 700 de ani, fiind consumate atat crude, cat si gatite. Componenta comestibila este carnea din interiorul stridiilor. Stridiile sunt considerate o delicatesa.
Beneficiile stridiilor
Beneficiile impresionante pentru sanatate ale stridiilor provin din stocurile lor vaste de minerale, vitamine si compusi organici. Ar putea fi bogate in anumite oligominerale esentiale, cum ar fi zincul si seleniul. Potrivit USDA, o stridie poate contine niveluri ridicate de proteine, vitamina D, vitamina B12, fier, cupru, mangan si seleniu.
Ele pot furnizande asemenea, alte vitamine B inclusiv niacina, riboflavina si tiamina, in plus fata de vitamina C, fosfor, potasiu. si sodiu. In cele din urma, pot fi o sursa uriasa de colesterol benefic, antioxidanti si acizi grasi omega-3. Aceste elemente le fac alimente extrem de sanatoase, motiv pentru care pot stimula functia generala si sanatatea corpului
Stridiile pot fi considerate un bun afrodisiac
Giacomo Casanova a fost cel care a dat stridiilor reputatia legendara de afrodisiac. Aventurierul italian a atribuit stridiilor libidoul si energia sa. Si, desi putem sa luam ispravile lui cu un praf de sare , credinta lui in stridii poate avea un graunte de adevar.
Cercetarile ne spun acum ca stridiile pot ajuta intr-adevar la cresterea performantei sexuale si a libidoului, datorita continutului ridicat de zinc. Zincul este de asemenea asociat cu disfunctia sexuala la barbati, cu impotenta si disfunctia erectila despre care se crede ca sunt cauzate din cauza deficientei de zinc. De asemenea, este benefic pentru dezvoltarea embrionara la femei.
Ar putea ajuta la pierderea in greutate
Stridiile sunt unul dintre alimentele cele mai bogate in nutrienti, cu un numar scazut de calorii in comparatie cu dimensiunile portiilor. De exemplu, 100 g de piept de pui la gratar pot contine 176 de calorii, in timp ce 100 g de stridii conservate pot contine 74 de calorii. Continutul de grasime este mai mic de jumatate.
Cu alte cuvinte, ar putea fi ideal sa includa stridiile in dieta lor persoanele care doresc sa slabeasca sanatos. Cu toate acestea, trebuie sa tineti cont de faptul ca au un continut ridicat de sodiu. Asa ca aveti grija de consumul dumneavoastra daca suferiti de tensiune arteriala crescuta sau hipertensiune arteriala.
Sunt o sursa sanatoasa de proteine
S-ar putea ca stridiile sa nu fie la fel de bogate ca produsele de origine animala cum ar fi puiul, in continutul lor de proteine, dar sunt o optiune semnificativ mai sanatoasa. Problema cu multe alimente de origine animala bogate in proteine cum ar fi carnea, este ca aceasta tinde sa fie si bogata in grasimi.
Stridiile pe de alta parte, sunt pline de grasimi sanatoase. 6 stridii medii (88 g) va vor oferi aproximativ 8 g de proteine. Un articol din 2019 din Washington Post a subliniat ca sursele de proteine precum stridiile si sardinele au cel mai mare nivel de grasimi sanatoase.
Stridiile sunt de asemenea, o optiune mai ecologica. Studiile au aratat ca recoltarea stridiilor nu implica emisii suplimentare de gaze cu efect de sera. In schimb, ajuta la purificarea apei din habitatul sau.
Consumul de stridii poate accelera vindecarea
Continutul ridicat de zinc poate face stridiile deosebit de importante in ingrijirea ranilor. Zincul este esential pentru capacitatea corpului nostru de a se vindeca singur, inclusiv rate mai rapide de vindecare a ranilor si un sistem imunitar intarit impotriva diferitelor infectii si microbi.
Acest mineral esential este de asemenea important pentru cresterea si dezvoltarea corespunzatoare a copiilor si adultilor, precum si pentru mentinerea functiei corporale pentru oamenii de toate varstele.
Stridiile pot contribui la sanatatea inimii
Stridiile pot fi benefice pentru sanatatea inimii noastre in mai mult de un fel, dar in primul rand datorita nivelurilor lor ridicate posibile de acizi grasi omega-3. Acizii grasi Omega-3 sunt cunoscuti ca forme bune de colesterol. Acestea pot ajuta la mentinerea ritmului cardiac, la scaderea tensiunii arteriale, la imbunatatirea functiei vaselor de sange si la ameliorarea inflamatiei.
Continutul ridicat de potasiu si magneziu al stridiilor poate contribui la beneficiile pentru inima. Acestea pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la relaxarea vaselor de sange. Acest lucru ar putea ajuta la cresterea circulatiei, la oxigenarea sangelui si la reducerea tensiunii asupra sistemului cardiovascular.
In cele din urma, vitamina E din stridii este cunoscuta si pentru posibilele sale proprietati cardioprotectoare, in special pentru persoanele cu boli cronice precum diabetul.
Ar putea stimula functia imunitara
Stridiile pot contine unele vitamine si minerale vitale care sunt esentiale pentru sistemul imunitar al corpului nostru. Ar putea fi bogate in zinc si seleniu, care pot juca un rol critic in mentinerea unui sistem imunitar optim.
In timp ce seleniul are proprietati antioxidante puternice, zincul ajuta la lupta impotriva agentilor patogeni. Pe langa faptul ca contin vitamine vitale precum vitamina C si D, stridiile pot fi bogate in vitamina B12, care este extrem de importanta in mentinerea sistemului nostru imunitar.
De retinut
Stridiile pot fi benefice pentru sanatatea ta, dar exista cateva preocupari de care ar trebui sa fii constient:
- Deoarece absorb multi dintre nutrientii din zonele in care cresc, unele stridii pot contine poluanti si toxine, asa ca mananca doar pe cele cumparate dintr-o sursa de incredere.
- Stridiile crude sau insuficient fierte va pot expune riscului de infectii, potrivit CDC. Aceasta include vibrioza. Efectele pot varia de la diaree la amputarea membrelor si deces.
- Stridiile crude nu sunt recomandate copiilor, persoanelor cu imunitate scazuta, femeilor insarcinate sau care alapteaza.
- Stridiile pot contine o cantitate foarte mare de minerale, cum ar fi seleniul si zincul, care sunt necesare organismului doar in urme. Consumul in exces de zinc intr-o perioada de timp poate provoca toxicitatea zincului. Cu toate acestea, nu exista dovezi ale toxicitatii zincului cauzate de consumul alimentar de zinc.
- Stridiile pot avea un continut ridicat de sodiu. Asadar, tine-ti sub control consumul daca ai o afectiune cardiaca. Retine ca stridiile conservate si gatite pot avea un continut mai mare de sodiu.
Mananca-le in mod responsabil ca o delicatesa si un rasfat din cand in cand si te poti bucura de marea bogatie de beneficii pentru sanatate pe care le au de oferit si te poti ajuta si la nivelurile de minerale epuizate!.