De ce este o idee buna sa includem varza in dieta?
Varza are o aroma subtila, este si un aliment versatil, fiind usor de preparat si de asezonat. Se poate consuma fie cruda adaugata in salate, fie se pot pregati diferite preparate ca de exemplu sarmale, varza calita, ciorba sau chiar si supa in functie de preferinta.
Varza este o leguma bogata in fitonutrienti, antioxidanti, vitamine si minerale. Printre substantele active se numara: vitamina C, A si K, glutamina, acid folic si lactic, betacaroten, vitaminele B1, B6 si B9, vitamina E, calciu, potasiu, sodiu, fosfor, fier si iod. Cu toate ca pare surprinzator, continutul de vitamina C din varza este chiar mai mare decat cel continut de portocala.
Cele mai importante beneficii ale consumului de varza asupra organismului
Ei bine, in continuare veti putea descoperi care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de varza:
- Are un continut mare de fibre, astfel ca previne aparitia constipatiei si ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal sanatos.
- Datorita proprietatilor alcaline si glutaminei, acestea fiind cele care ajuta la reducerea inflamatiei mucoasei stomacale, este indicat sa consumi suc de varza pentru tratarea ulcerului.
- Pentru femeile insarcinate este indicat sa consume varza deoarece aceasta contine acid folic, iar acest compus este necesar pentru a feri nou-nascutul de malformatii congenitale.
- In cazul acelor femei care au dureri ca urmare a alaptarii, pot sa inmoaie in apa calduta frunze de varza si sa le aplice pe san. Au efect antiinflamator si elibereaza substante care amelioreaza senzatia de durere. Funzele de varza pot sa fie aplicate si pe articulatile dureroase.
- Un alt beneficiu al consumului de varza este acela ca iti intareste sistemul imunitar si te fereste de raceli, datorita continutului crescut de vitamina C. Este de asemenea si o sursa importanta de betacaroten, care protejeaza vederea de afectiunile care apar odata cu inaintarea in varsta, inclusiv cataracta.
- Daca esti la dieta, atunci nu uita sa incluzi si varza in dieta ta, deoarece este o alegere execelenta datorita faptului ca are putine calorii si este si foarte delicioasa.
- Antioxidantii din varza contribuie la mentinerea sanatatii si frumusetii pielii, deoarece incetinesc procesul de imbatranire al tesutului cutanat. Pricipalii responsabili pentru aparitia ridurilor, decolorarii pielii, petelor cutanate si a altor semne de imbatranire sunt radicalii liberi care sunt combatuti de antioxidantii din varza.
Mai exista si alte beneficii?
- Potasiul continut de varza, ajuta la reglarea presiunii arteriale, astfel ca este diminuat riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. De asemenea potasiul este si un bun vasodilatator, adica relaxeaza vasele sanguine si imbunatateste fluxul sanguin.
- Un alt mare beneficiu al consumului de varza este acela ca inhiba dezvoltarea tumorilor canceroase. Datorita concentratiei mare de compusi anticangericeni, precum sulforafanul, lupeolul si sinigrina, acestia fiind cei care stimuleaza activitatea enzimelor care inhiba cresterea tumorilor canceroase. Conform unui studiu realizat pe un esantion de femei din China, s-a dovedit faptul ca cele care au avut o dieta bogata in legume crucifere, cum este si varza, au reusit sa opreasca din evolutie cancerul de san pe care deja il aveau.
Persoanele care au probleme cu tiroida, consumul de varza este contraindicat deoarece poate interfera cu nivelul de iod din organism si poate agrava boala. Daca stii ca ai probleme cu tiroida cel mai indicat este sa discuti cu medicul tau despre alimentele pe care nu ar trebui sa le consumi.
Sunt si situatii in care consumul foarte mare de varza cauzeaza balonare si flatulenta, dar in majoritatea cazurilor, varza este un aliment sanatos, care poate fi consumat de orice persoana, indiferent de varsta si stilul de viata.