Ceai verde în fiecare zi? Iată de ce este bine să introduci ceaiul verde în dieta ta

beneficiile-matcha-ceai-verde

De aceea în articolul de față ne vom focusa atenția asupra ceaiurilor japoneze, mai puțin cunoscute la noi dar considerate a fi cele mai bune ceaiuri verzi

Una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial, ceaiul verde nu este un secret pentru nimeni. Pentru majoritatea dintre noi ceaiul verde este o simplă băutură obținută prin infuzarea frunzelor de Camellia Sinensis în apă fierbinte, o băutură de care toată lumea a auzit și pe care cu toții am băut-o măcar odată în viață.

Se cumpără în pliculețe de la supermarket și se bea pentru gust. La polul opus, cei care și-au făcut un obicei din a bea ceai verde ar putea fi indignați citind cele de mai sus și nu din cauza vreunui complex de superioritate, ci pentru că o astfel de simplificare este o nedreptate.

Ceaiul verde nu poate fi redus la ”frunze de arbore de ceai” deși în esență afirmația este adevărată. În funcție de varietatea de Camellia Sinensis, țara de proveniență, de solul și climatul zonei în care plantele mamă au fost cultivate, de metoda de cultivare, recoltare și procesare a frunzelor, ceaiurile obținute vor diferi enorm unul față de celălalt.

Cele mai cunoscute ceaiuri verzi sunt ceaiurile verzi chinezești și ceaiurile verzi japoneze. Iar dacă ceaiurile chinezești pot fi găsite cu ușurință și în supermarket, nu la fel stau lucrurile în cazul ceaiurilor de origine japoneză.

De aceea în articolul de față ne vom focusa atenția asupra ceaiurilor japoneze, mai puțin cunoscute la noi dar considerate a fi cele mai bune ceaiuri verzi din lume dar și asupra motivelor pentru care consumul de ceai verde, și în mod special de ceai verde japonez este benefic pentru organism.

Top 3 specialități de ceai verde japonez

Ceaiul verde ocupă un loc central în cultura japoneză și este o parte intrinsecă a spiritualității și cotidianului, a istoriei și prezentului acestei țări. De la călugări, shoguni și samurai, țărani și nobili din trecut și până la poeți, filozofi, medici, studenți, adolescenți ori pensionari, japonezii trecutului și prezentului consumă ceai verde zilnic.

De altfel, se crede că unul dintre factorii care contribuie la longevitatea japonezilor este ceaiul verde. Dacă sunteți curioși și vreți să aflați mai multe despre istoria ceaiului verde în Japonia vă invităm să faceți click aici.

Ați remarcat că anterior am tot repetat expresia ”ceai verde japonez”: din nou o simplificare căci Japonia este țara în care se produc cele mai faimoase specialități de ceai verde din lume. Despre ele se pot scrie mii de cuvinte însă în cele ce urmează vă prezentăm pe scurt doar două dintre ele.

Matcha

Cel mai faimos ceai verde din lume, matcha al cărui nume înseamnă pudră de ceai verde, a devenit un simbol al Japoniei deși a fost produs pentru prima oară în China.

Acest lucru se datorează legăturii strânse pe care japonezii au avut-o cu ceaiul verde de-a lungul timpului. Cu sute de ani în urmă, matcha a fost adusă în Japonia de călugării budiști care mergeau în China pentru a studia budismul zen.

Myoan Eisai, considerat tatăl ceaiului verde în Japonia, este cel care, impresionat fiind de efectele ceaiului matcha, aduce în Japonia pentru prima oară semințe de Camellia Sinensis și scrie un tratat în două volume despre beneficiile ceaiului matcha dar și despre metodele de cultivare a plantei de ceai.

Tot el este cel care a contribuit major la popularitatea matcha în rândul elitelor vremii primul pe de o parte prin cartea pe care am menționat-o mai devreme și pe de alta prin simplul gest de a oferi un bol de matcha unui shogun mahmur. Astfel începe primul ”trend” matcha, un trend care nu va avea concurență adevărată până la apariția unei alte specialități de ceai: Sencha.

Însă indiferent câți shoguni și samurai ar fi băut-o, ori câți călugări budiști ar fi promovat-o, matcha nu ar fi trecut testul timpului dacă japonezii nu ar fi simțit pe pielea lor efectele acestui ceai.

Unul dintre ele este starea paradoxală de relaxare și energie, de relaxare și claritate pe care o aduce un bol de matcha. Matcha era consumată înaintea luptelor de către samurai, în mănăstiri înaintea sesiunilor de meditație, etc.

Sencha

Trendul matcha a rămas neafectat de trecerea timpului pentru o lungă perioadă de timp însă datorită prețului destul de ridicat, matcha era un ceai rezervat celor înstăriți.

Lucrurile aveau să se schimbe abia în secolul XVII, datorită unui alt călugăr budist, Baisao care la 400 de ani de la introducerea matcha în Japonia, hotărăște să-și părăsească templul pentru a vinde Sencha – ceai infuzat, oamenilor de rând.

Prieten cu Baisao, fermierul japonez Nagatani Soen vine cu ideea de a rula frunzele de ceai, dându-le forma unor ace asemănătoare cu acele de brad. Ideea a avut un succes atât de mare încât cuvântul Sencha se referă astăzi în mod exclusiv la frunzele de ceai verde rulate după metoda lui Nagatani Soen.

Așa a luat naștere un al doilea trend în lumea ceaiurilor verzi japoneze, Sencha devenind cel mai consumat tip de ceai verde în Japonia și una dintre cele mai cunoscute specialități de ceai verde japonez la nivel mondial.

Beneficiile ceaiului verde

Ceaiul verde are foarte multe beneficii pentru sănătate. Însă în ceaiul Matcha, un Rolls-royce al ceaiurilor, și ceaiul Sencha din prima recoltă, cunoscut sub denumirea de Ichibancha, concentrațiile de nutrienți sunt mult mai mari față de alte tipuri de ceai verde din alte colțuri ale lumii.

În fapt, matcha face și astăzi obiectul multor studii clinice, fiind considerat o potențială soluție în lupta cu anumite boli grave ca demența, cancerul ori diabetul.

Așadar în cele ce urmează ne vom referi în mod exclusiv la beneficiile consumului acestor două tipuri de ceaiuri verzi.

  • Efect relaxant și energizant Acest efect al consumului de matcha sau Ichibancha se datorează concentrației mari de L-teanină din aceste două ceaiuri. L-teanina este prezentă în toate ceaiurile verzi dar modul de cultivare și recoltare a ceaiului are efectul de a mări nivelul acestui element în ceaiurile menționate anterior.

Un alt compus important este cofeina, prezentă și ea din plin în aceste ceaiuri. Ca urmare, consumul lor va induce rapid starea de relaxare datorită l-teaninei, având în același timp un efect energizant datorat cofeinei.

  • Pe lângă efectul imediat menționat anterior, cei doi compuși au și efecte benefice pe termen lung. Consumul regulat de ceai verde reduce nivelul de stres din organism, reduce nivelul de anxietate, îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare.
  • Efect anticancerigen datorat concentrației mari de EGCG, o catehină cu proprietăți antioxidante care suprimă procesele inflamatoare ce contribuie la transformarea, hiperproliferarea și inițierea carcinogenezei.
  • Reduce tensiunea arterială provocată de stres
  • Luptă împotriva unor afecțiuni ale cavității bucale, încetinind evoluția unor boli ca parodontoza dar și dezvoltarea bacteriilor. În plus este eficient în prevenirea aparițiilor cariilor dentare și luptă împotriva halenei.
  • Ajută la menținerea sănătății pielii
  • Combate formarea radicalilor liberi responsabili de apariția cancerului
  • Reduce nivelul de LDL – colesterol rău.

Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile consumului regulat de ceai verde și în mod special de matcha sau Sencha iar dacă v-am făcut curioși și vreți să încercați una dintre aceste specialități de ceai, vă invităm să accesați MatchaBar.ro, locul unde le veți găsi alături de multe alte tipuri de ceai verde japonez.

Incheiem articolul nostru cu un citat din tratatul lui Myoan Eisai care, în secolul XIII, scria că în timp ce ”majoritatea medicamentelor tratează o singură boală, ceaiul (n.r. matcha) este un panaceu pentru toate relele”.

Sursa foto: pexels.com

Articol sponsorizat!